Hielspoor

Dit is een bijverschijnsel van een peesplaatontsteking. Het is een verkalking onder aan het hielbot oftewel kalkafzetting aan de hiel. De hielspoor zelf veroorzaakt geen pijn, het is ‘slechts’ een bijverschijnsel.

Wanneer pijn aan de hiel zich openbaart spreekt men al snel van een hielspoor, maar meestal betreft het dus fasciitis plantaris. Maar hoe ’t ook genoemd mag worden, peesplaatontsteking, fasciitis plantaris of hielspoor, pijn in de hiel is een groot ongemak waar men maanden of zelfs jaren last van kan hebben!

Hielspoor komt bij ongeveer 5% van de bevolking voor. Maar het kan een lange tijd duren voordat pijn of ongemak wordt ervaren. Er zijn dus duizenden mensen in Nederland met een hielspoor die nergens last van hebben! Maar uiteindelijk zal het probleem zich manifesteren.
Op een dag wordt je wakker met een stekende pijn onder de hiel. De pijn is het ergst met de eerste stappen uit bed en wordt langzamerhand minder als men een tijdje loopt. Na lang zitten en weer opstaan komt de pijn weer terug. Bij sommige mensen is lopen bijna onmogelijk.
Pijn in de hiel betekent lang niet altijd dat er een hielspoor aanwezig is. Men kan ook pijn ondervinden zonder de aanwezigheid van een hielspoor.
Het is van belang dat u niet te lang doorloopt met hielspoor: hoe sneller u er wat aandoet, des te groter de kans op genezing. Mensen die 12 maanden of langer last van hielpijn hebben, zonder op zoek te gaan naar behandeling, lopen het risico van chronische plantar fasciitis. Zelfzorg en non-invasieve behandelmethoden werken dan niet meer en meer ingrijpende behandelingen zijn noodzakelijk.

Bron: FootActive