Holvoet

De holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Bij een holvoet is er sprake van een ‘hoge wreef’ en meestal ook van scheefstand van de hiel en van kromme tenen. Bij de normale voet is de voetboog gemiddeld 1,3 cm hoog. Bij een holvoet is dit meer. Door de holvoet ontstaan er gespannen voetzolen, een aangespannen achillespees en vaak ook klauwtenen. De eerste fase van de holvoet wordt ook wel balvoet genoemd. De oorzaak van de holvoet is in ongeveer tweederde van de gevallen neurologisch. De spierfunctie van de voetspier is dan gestoord door een hersenaandoening of ruggenmergaandoening. Ook kunnen de tussenbotspiertjes verlamd zijn.

De klachten door de holvoet zitten niet alleen in de voet, maar ze resulteren vaak ook in pijnklachten en standproblemen in de heup, knie, heup, nek en rug. Vaak verergeren de klachten in rust. De klachten in de voet zijn bijvoorbeeld eeltvorming, likdoorns en problemen met de nagels. Soms ook leidt een holvoet tot Morton’s neuroom. De behandeling van een holvoet bestaat meestal uit orthopedisch schoeisel en steunzolen. Hiermee wordt geprobeerd de voet recht te krijgen, de drukplekken te ontlasten en de stabiliteit te verbeteren. Dit verlicht de klachten. Als de schoen een dermate afwijkende vorm krijgt, kan dit voor sommige mensen een reden zijn om een operatie te willen. Soms ook zijn de afwijkingen dusdanig dat een orthopedische schoen niet meer helpt. Ook dat is reden voor een operatie.

Operatieve ingreep bij een holvoet

Holvoeten kunnen sterk verschillen, daarom zijn er verschillende operaties mogelijk. Voor elke patiënt moet een apart behandelplan opgesteld worden. De operatieve ingreep is er in het algemeen op gericht een rechte en stabiele voet te creëren. Als de voet nog soepel is, kan meestal worden volstaan met simpele standsveranderingen van de botten in de voet. Meestal gecombineerd met peesverplaatsingen om het evenwicht te herstellen in de spiersturing. De voet blijft dan goed aan te sturen en beweeglijk.

Als de holvoet stug is – stugge holvoet wordt dit genoemd – dan moet meestal de achtervoet gecorrigeerd worden. De drie gewrichten in de achtervoet worden dan vastgemaakt, een zogenaamde triple-artrodese. Meestal worden hierbij ook pezen verplaatst of verlengd. Hoewel een operatie de stand van de voet flink kan verbeteren, zal de voet nooit een normale voet worden.

Bron: www.orthopedie.nl

Bron: www.podotherapeut.nl